Nawigacja
Portal
  Strona Główna
  Artykuły
  Download
  Forum
  Linki
  Kontakt
  Regulamin
  Szukaj
  Nasza reklama
  Encyklopedia
  Strony Użytkowników
  Kategorie newsów
  Nasza wklejka

Informacje
  Zgłoszenie do PZK
  Jak zostać nasłuchowcem ?
  ABC bardzo młodego nasłuchowca :)
  Składki PZK na rok 2010

Przydatne
  Krótkofalowcy BIS
  BAND PLAN HF
  BAND PLAN UKF
  QTH lokator
  Radiowy Biuletyn Informacyjny
  Strefy czasowe
  Emisje cyfrowe - film
  Kodeks Krótkofalowca
  Egzaminy 2010

Statystyki
SQ3KO03:06:14
sp12201913:42:08
SQ5RIR14:32:37
Hyper 1 dzień
sp5250453 2 dni
SQ3DVP 3 dni
piotr1959 3 dni

Najnowszy:
hrabia_wronski
Wszystkich:
129
Online:
1
Więcej statystyk
Kategorie Forum 15
Tematów na Forum 186
Postów na Forum 679
Komentarzy 65
News'y 250
Artykuły 61
Albumy
Screeny
Plików w Downloadzie 36
Kategorii w Linkach 9
Linków 55
Postów w shoutbox'ie 1
Najaktywniejsi
Na miejscu 1 jest:
~woojttas
Brak Avatara height=

Punktacja:
Ogólne: 0
Bonusy: 0
Kary: 0

2) ~sp613013 (0 pkt.)
3) ~Wojtek22 (0 pkt.)
4) ~andrzejk8 (0 pkt.)
5) ~sp9ery (0 pkt.)
6) ~mirek26021977 (0 pkt.)

POLECAMY STRONY

eQSL - karty elektroniczne

Odbiornik przez WWW -(wymaga javy)

Hamcall - wyszukiwarka

Szukaj QSL Menagera

Gdzie wys?a? kart? QSL

Polski Callbook

qrz.com - wyszukiwarka

Zobacz Temat
nasluchowcy.info | Polskie Forum SWL | Technika
Autor Pokojowa antena Magnetic Loop na 80m dla nasłuchowca
~SP6-01-356
Użytkownik

Dodane dnia 26. styczeń 2010 00:25:15
Ostatnio wykonałem i testowałem antenę, która w moich mega trudnych zimowych warunkach nasłuchowych (QTH: blokowisko / parter / brak balkonu) sprawdziła się całkiem udanie jako antena "pokojowa".

Chciałbym ją polecić wszystkim tym, którzy nie mogą wystawić anteny na dach, balkon, za okno lub na pobliskie drzewo bo np. mają sympatycznych sąsiadów. Nie wszystko stracone !

Oto moje doświadczenia:

Normalnie, na antenie typu LW moje radio słyszy tylko QRM-y, i to tak silne, że jest ewidentnie przesterowane. Antena teleskopowa pozwala z trudem usłyszeć coś na CW i to tylko w dobrej propagacji.

Ta antena zmieniła wszystko happy

Zalety:
- małe gabaryty (jak na 80m happy ) bo 1 x 1 m
- ostre strojenie (nie wzmacnia zbędnych sygnałów)
- silny sygnał (musiałem dorobić tłumik 8/16/24dB )
- konstrukcja nośna z rurek PCV, łatwe wykonanie
- niska cena (wszystkie materiały zmieściły się w 50zł)

Schemat:

Opis anteny znalazłem na stronie http://sp3inj.republika.pl
i po konsultacjach z Mariuszem SP3INJ wykonałem swoją wersję.

Różnice w stosunku do oryginału (opisanego na www) są następujące:
- montaż kwadratowy w rurkach PCV (na instalacje elektryczne)
- transformator nawinięty z zachowaniem przekładni ale o wyższej impedancji na rdzeniu ferrytowym prostym (takim z anteny z popularnego radia) przewodem DNE 0.02 w izolacji bo na rdzeniu pierścieniowym z oryginalnym nawinięciem 3x 10zw 0.5mm miałem słabszy sygnał.
- uzupełnienie kondensatora strojeniowego trymerem, pozwalającym symetrycznie ustawić maksimum czułości na środku pasma dokładnie w połowie obrotu kondensatora strojeniowego, co pozwala zestroić antenę na maksimum sygnału w dowolnej części pasma 80m (nie zaznaczyłem tego na schemacie) co pewnie zależy od użytego kondensatora (mój: 200-400pF + trymer)
- inne pasma też dostępne, po dobraniu kondensatora strojeniowego (160m jakoś słychać przy tym, jaki jest opisany, wstępne doświadczenia pokazały że także 40 i 20m są osiągalne)
- jakość anteny zależy od jakości ekranu przewodu 75Ohm użytego na antenę, im szczelniejszy ekran - tym lepszy efekt - antena lepiej separuje użyteczną składową magnetyczną od składowej elektrycznej fali która zawiera większość zakłóceń - też sprawdzone przeze mnie doświadczalnie. Widziałem wersje gdzie medium odbierającym jest ekran tego przewodu a żyła jest nie wykorzystana - odradzam ją, u mnie dawała dużo gorsze efekty (więcej zakłóceń) choć stroiła podobnie.

Jeśli będą zainteresowani - wrzucę fotkę pokazującą wykonaną gotową antenę, ale wydaje mi się że opis jest dość dokładny.

U mnie jest to "rama" z cienkich rurek PCV odpowiednio przyciętych i osadzonych jak kwadratowy żagiel na maszcie z (nie bardzo) grubej rury PCV. Transformator i strojenie po opatrzeniu gałą zamocowane jest na tej właśnie konstrukcji nośnej na kawałku plexiglasu.

W tej chwili słyszę na niej całą Europę (od wschodu po zachód), dobry odbiór na SSB i bardzo dobry na CW, bez problemu radzi sobie też z emisjami cyfrowymi RTTY i PSK. Zupełnie nie przeszkadza jej chodzący 2m obok komputer (a nawet cały budynek komputerów, który mam za oknem). Antena stoi sobie na środku pokoju, ponieważ ma właściwości kierunkowe i tak jest wygodnie nią manewrować. Jak wspomniałem musiałem dorobić przełączalny tłumik 8-24dB, bo silne stacje (przedtem niesłyszalne) przesterowały mi teraz radio a dodatkowo po włączeniu tłumika poprawią się stosunek sygnał/szum.

Jeszcze raz zachęcam do wykonania i liczę na jakieś uwagi dotyczące "ulepszania" konstrukcji.

Warto zaznaczyć - antena nie nadaje się do TRX-a, chyba że tylko do odbioru.

Pozdrawiam
Jacek SP6-01-356; SP6JBF
Edytowane przez SQ5RIR dnia 09. wrzesień 2010 17:35:17
Wyślij Prywatną Wiadomość
~SP6-01-356
Użytkownik

Dodane dnia 04. luty 2010 12:47:59
Wkradł się błąd do rysunku - schematu, nie zauważyłem wcześniej.
Ekrany na szczycie pętli powinny być przecięte i rozsunięte troszeczkę, ale jak najmniej, tyle tylko by się nie stykały.
Bez tego antena nie będzie działać!

Powinno to wyglądać tak:

Pozdrawiam
Jacek SP6-01-356; SP6JBF
Edytowane przez SQ5RIR dnia 09. wrzesień 2010 17:39:48
~SP6-01-356
Użytkownik

Dodane dnia 16. luty 2010 12:53:48
Wykonanie wygląda tak:

- wszystkie rurki z PCV wysuwają się z uchwytów na kolumnie, i chowają do jej wnętrza na czas transportu (całkowita wysokość to 120cm),

- przewód anteny odłącza się i wyciąga z rurek bez problemu dzięki zastosowaniu złączy F które bez kłopotu przechodzą przez rurki, po zwinięciu także cały mieści się wewnątrz kolumny

- w skrzynce kondensator zmienny 10 - 800pF z przekładnią 1:3,5 a gałka regulacyjna na górze (łatwo dostępna)

- pod klapką przełącznik obrotowy przełączający sekcje kondensatora (teraz bez gałki, coś dopasuję żeby było wygodnie przełączać - bez przełącznika antena stroi się doskonale na 80m i 40m na dowolnym QRG pasma, a dodatkowo 160m też słychać)

- dopasowanie zależy od transformatora, eksperymentowałem z różnymi wariantami i najlepiej sprawdza się balun 1:10 czyli 30zw do 10zw - przy takim osiągnąłem minimum QRM przy tym samym poziomie sygnału odbieranego (orginalnie było 20 do 10).

- przewód główny anteny to 75Ohm satelitarny z ekranem z folii aluminiowej oraz dodatkowo oplotem aluminiowym a z żyłą miedzianą

- całość uzupełniona złączami F i BNC oraz ekranowaniem z foli aluminiowej (przyklejonej) wewnątrz skrzynki oraz dekielkami w kolumnie żeby nic z niej nie wypadało podczas transportu.

- wszystkie elementy konstrukcyjne PCV pochodzą z instalacji elektrycznych oraz wentylacyjnych (Kastorama) - na całość wydałem około 50zł

Po zabraniu anteny w terenowe QTH i złożeniu (zajmuje to mniej niż 5min) bez problemu słychać stacje ze wszystkich okręgów SP nawet te QRP. Antena jest kierunkowa dlatego w stopkę wkleiłem filcowe podkładki aby łatwo było nią manewrować (i nie rysować niczego) happy Konstrukcja jest dość sztywna i bez problemu znosi dowolne ustawienie w tym także horyzontalne.

Wreszcie mogę brać udział w zawodach! biggrin

Dodatkowo zainstalowałem uchwyty na cieńsze rurki by móc zakładać krótsze pętle i spróbować osiągnąć na tej samej konstrukcji wyższe pasma (20 i 10 m), ale nad tym dopiero poeksperymentuję. Wewnątrz kolumny (kanały wentylacyjne z PCV) jest jeszcze sporo miejsca więc może będzie to antena wielopasmowa np. na wakacje.

Pozdrawiam
Jacek SP6-01-356; SP6JBF
Edytowane przez SQ5RIR dnia 09. wrzesień 2010 17:48:41
~SP6-01-356
Użytkownik

Dodane dnia 23. luty 2010 21:22:19
Poniżej link do wariantu nadawczego tej anteny. Konstrukcja niemal identyczna, ale wymiary dobrane precyzyjniej a dodatkowo przeprowadzono pomiary SWR w paśmie osiągalnym dla anteny.
W tym wypadku to 160m i 80m.
http://sp5psl.pzk.org.pl/coax_antenna.pdf

Pozdrawiam
Jacek SP6-01-356; SP6JBF
Edytowane przez SQ5RIR dnia 09. wrzesień 2010 17:49:20
~SP6-01-356
Użytkownik

Dodane dnia 26. maj 2010 10:58:44
Wspomniałem kiedyś o dalszych eksperymentach z tą anteną na wyższe pasma. Wyszło tak:

Dołożyłem drugą dodatkową pętlę o długości 170cm (obwód) wpiętą zamiast głównej pętli, kondensator strojeniowy pozostał ten sam.
Teraz antena pozwala dość ostro stroić się w pasmach: 7, 10, 14 i 18 MHz ale oczywiście za cenę utraty pasma 3.5 MHz.

Rezonans anteny jest bardzo wyrażny (nawet gwałtowny) i przy przekładni 1:3 na kondensatorze trzeba chwilki by się precyzyjnie wstroić. Niestety dopasowania do wejścia odbiornika nie mam czym zmierzyć, może warto będzie zrobić odczepy na uzwojeniu baluna?

Tak więc jeśli korzystam z pasm 80m i 40m - korzystam z dużej pętli a jak przechodzę na wyższe, to wykręcam tylko złącza F dużej pętli a przykręcam F-ki małej (pętle nie przeszkadzają sobie jeśli pozostają otwarte). Wtedy mam co prawda pasmo 40m ale słabsze o około 2s od dużej pętli, oraz pozostałe 30m 20m i 17m. Strojenie wykorzystuje praktycznie całą skalę kondensatora (tj. 7-ka leży na jednym jego krańcu a 18-tka na drugim).

Przełączenie złączy F trwa najwyżej 20 sekund. czyli można się z tym pogodzić happy

Pozdrawiam
Jacek SP6-01-356; SP6JBF
Edytowane przez SQ5RIR dnia 09. wrzesień 2010 17:56:42
Skocz do Forum:
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Zapamiętaj mnie

Shoutbox
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.

~tromano
DATA: 07/22/2010 14:33:36
albo mi się wydaje albo powolny ten serwer ?

Nasz serwis chroni : Pozycjonuje: Aktualny PageRank strony nasluchowcy.info dostarcza: Google-Pagerank.pl - Pozycjonowanie + SEO